Görüşmeyi Başlat
1
Bilgi almak ister misiniz?
Kodu Tara
Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Tamamlayıcı Beslenme (Ek Gıda)’lara Geçiş

Tamamlayıcı Beslenme (Ek Gıda)’lara Geçiş

Tamamlayıcı Beslenme (Ek Gıda)’lara Geçiş

Anne sütü, zamanında ve sağlıklı doğan her bebeğin hayatının ilk 6 ayında tek başına normal büyüme ve gelişmesine yetecek tüm besin ögelerini sağlayan en uygun besindir. Dünya Sağlık Örgütü bebek beslenmesinde ilk altı ay sadece anne sütü kullanılmasını ve 2 yaşına kadar devam edilmesini önermektedir.

6 aydan itibaren ek besinlerin başlanması da ik 6 ay sadece anne sütü kadar önem taşır. Bazı besinlerin zamanından önce verişmesi riskler oluşturduğu gibi çok geç tanıştırılmasının da olumsuz etkileri vardır.

Ek gıda (Tamamlayıcı beslenme) dediğimiz anne sütüne ek beslenmenin içeriği  çocuğu değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran, ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek besinlerden oluşmalıdır. 

Öncelikli olarak gıdaların  temiz, sağlıklı, gıda güvenliği koşullarının sağlanması, aynı zamanda ulaşılmasının kolay olması gerekir.  Aşamalı olarak kolaydan zora geçiş şeklinde, çocuğun nöromotor gelişimi ve becerileri de dikkate alınarak beslenme çeşitlendirilmelidir.

Tamamalayıcı beslenmeye nasıl başlanmalı?

6 aylık bir bebeğe ek gıda verilirken küçük miktarlarda başlanmalıdır. Örneğin, 1 tatlı kaşığı kadar tek bir çeşit  gıda ile başlamalı ve aynı gıda 3 gün boyunca bu miktarlarda biraz attırılarak verilmelidir ve 3 gün kuralı uygulanmalıdır.

Hangi Gıda ile Başlanmalı?

Sebze çorbası-püresi, meyve püresi, yoğurt tammalayıcı gıdaya başlanırken  tercih edilebilecek ilk seçenekler olabilir.

Bir bebeğin gün çerisinde alması gereken toplam tamamlayıcı gıda miktarı 6-8. Aylarda 2 öğün (toplam 2 çay bardağı) ve 9-12. Aylarda 3 öğün (toplam 3 çay bardağı) kadardır. Bu miktarlardan fazla tamamlayıcı gıda verilmesi bebeğin karnının fazla doymasına ve anne sütü alımının azalmasına neden olur.

6. aydan sonra tamamlayıcı gıdaya başlanması bebeğe inek ya da keçi sütü verilebileceği anlamına gelmez. 1 yaşından küçük bebeklerde inek ya da keçi sütü demir eksikliği ve anemi ( kansızlık)’ye neden olmaktadır.

Beslenme Zamanı

Beslenme zamanı aynı zamanda sevgi ve öğrenme zamanıdır. Bebeğinizi motive ederek sabırla ve keyifle besleyiniz.

Bize telefon ve mail üzerinden ulaşabilirsiniz.

© 2024 Essente Bilişim | Tüm Hakları Saklıdır.